Format i kształt

Obecne technologie pozwalają na wyprodukowanie saszetek w bardzo wielu formatach i kształtach:

  1. Saszetki płaskie pojedyncze, podwójne, potrójne, opcjonalnie z dziurką do zawieszenia na stojaku lub ze struną.
  2. Saszetki stojące, opcjonalnie z korkiem, struną, rączką ułatwiającą przenoszenie, również dziurką do zawieszenia na stojaku.

Także pojemność saszetek jest dostępna w bardzo szerokim zakresie (od 1 ml do 2,5 l a nawet więcej).

Przy doborze formatu ważna jest konsystencja pakowanego medium:

  • Ciężar właściwy i lepkość - w przypadku płynów (również emulsje, maści i pasty),
  • Ciężar nasypowy - w przypadku proszków.

Zminimalizowanie formatu pozwala oczywiście na zmniejszenie kosztu opakowania. Najprościej i najbezpieczniej jest dobrać format empirycznie. Mamy wówczas pewność, że wymagana doza zmieści się w oczekiwany format oraz że dany produkt będzie mógł być konfekcjonowany przez określoną maszynę.